Digitale en bewegende reclame-uitingen kunnen effect hebben op de verkeersveiligheid. Studenten cre-eerden een uiting (zie afbeelding) als voorbeeld hoe een reclame-uiting afleidend kan werken. Dit als gevolg van de discussie over de effecten van het maken van reclame en de veiligheid in het verkeer.
Aan de ene kant moet de reclame opvallen, aan de andere kant mag het niet afleiden. Voor een maximale veiligheid, zijn een aantal factoren van belang;
- snelheid
- aantal medegebruikers
- weer
- eigenschappen van de bestuurder
- afleiding van de bestuurder
Gebleken is, dat al bij een afleiding van 2 seconden van de bestuurder de kans op een ongeval enorm groot is. Ruim 75% van de ongevallen, komt door onoplettendheid binnen 3 seconden voor het ongeval.
Bewegende reclame zorgt veel meer en sneller voor afleiding dan een statisch reclamebord. Dit komt natuurlijk door de dynamiek en beweging van de beelden en door de lichtintensiteit.
Je kunt je afvragen, wat beter werkt qua communicatie, een bewegend en dynamisch reclamebord of een statisch reclamebord. In sommige opzichten is het wellicht een betere investering om en dynamisch reclame te plaatsen? En hier een aantal statische advertenties op te plaatsen?
Bron: NABB
